Vilken mat ska jag ge min hund?

Det är inte alltid lätt att veta vad man ska ge sin hund i matväg. Många låter vovven nöja sig med hundmat och för det mesta går det hem utan problem. Andra vill ge hunden färdiglagad mat som man äter själv. Men vilken mat är den bästa att ge till sin hund? Kan man bara ge hundmat eller går det till och med att ge hunden kattmat?

Ge torrfoder för att din hund ska må bra

Även om du lagar riktig mat till din hund, alltså ungefär samma mat som du själv äter, så bör du inte missa att ge hunden torrfoder som är gjort och anpassat just för hundar. I torrfoder finns alla viktiga näringsämnen och vitaminer som just din hund behöver beroende på ras och kroppsbyggnad och så vidare. Allt torrfoder är inte anpassat till alla hundraser. Tänk på att en liten hund ska ha torrfoder för små raser och den ålder hunden är i, medan stora och yngre raser får ett annat. Läs alltid på förpackningen i djuraffären och rådfråga personal. Tänk också på att en valp äter helt annorlunda än vuxna hundar eftersom den växer och måste ha mer energi. Ger du valpfoder till en vuxen hund är det lätt att den blir överviktig.

Ge hunden bara hundmat

Kattmat är anpassat efter katter och hundmat efter hundar. Du ska alltså inte ge kattmat till din hund. Kanske du tror att det inte är någon större skillnad men det är det faktiskt. Dessutom har katter en annan smak än hundar även om du kanske tycker att maten luktar ungefär likadant.

Däremot kan du hitta kattmat och hundmat på samma ställen, till exempel på Zoo.se.

Mat för kräsna hundar

Det finns vissa raser eller hundar som faktiskt inte gillar något av det du ställer fram till dem. De är kanske inte så många men en kräsen hund som inte vill äta skapar enorm oro för en ägare som du själv. Precis som en katt måste äta sin kattmat så måste även en hund få i sig den dagliga näringen, annars är det lätt att den blir sjuk snabbt.

Det finns dock både hundmat och kattmat för de djur som är extra kräsna, där maten triggar igång smaklökarna och luktsinnet ännu mer. Dock är det ingen garanti. Om din hund är kräsen så börja med att försöka ge den mat du vet att den gillade förut, annars ring din veterinär.