Hur vet man vilken ras man bör införskaffa?  

Om man valt att skaffa hund så är nästa steg att fundera på vilken ras som passar bäst. Det gäller att ta sin roll som hundägare på allvar och det börjar redan när man funderar på olika hundraser. Att välja utefter att hunden är söt eller rolig är inte det som man bör utgå ifrån, utan det gäller att dels fundera på vilken livsstil som man har och vilken hund som passar bäst in i detta. Lever man exempelvis ett mycket aktivt liv, gillar att springa i skogen, så passar en hund som också kräver mer aktivitet bättre. Gillar man istället att promenera i skogen, vila framför brasan med en bok så kan en hund med lugnare temperament vara rätt val.Eight dogs

Hundraser har nämligen olika egenskaper och både ger och kräver olika sorts uppmärksamhet. Att därför välja ras utifrån vad man skall använda hunden till kan vara klokt. En annan aspekt är även hundens storlek och vikt, vilken bör vara med i beräkningarna när det är dags att välja hundras. Men oavsett vilken ras man väljer, så gäller det att man förstår att en hund kräver tid, omsorg och skötsel. När man väljer hund så kan man också fundera på om man är ute efter en hanhund eller en tik. I de flesta fall så anses hanhunden vara något mer aktiv, medan tiken mer lugn och mjuk. En annan aspekt är också att tiken oftast är mindre till storleken, men man måste känna till att tiken har löpperioder två gånger per år.

Om man är intresserad av valpar så finns det mycket information att finna på nätet, så att man är bra påläst inför sitt köp.

Vart köper man sin hund?

Det finns många olika ställen som man kan införskaffa sig en hund på. Det finns olika individer som arbetar med uppfödning av hundar och som säljer specifika raser, det finns olika djuraffärer som säljer djur. Utomlands så finner man även marknader. Vidare så kan man också införskaffa sig hund vid olika djurhem, men då gäller det såklart att man inte tänker allt för mycket på varken ålder eller ras.