Hundfoder

Är du ny hundägare? Eller är det kanske dags att utvidga familjen något? Då vill du självklart ha det absolut bästa för din nya familjemedlem. Troligtvis har du redan investerat i en mysig liten säng, leksaker i mängder, ett snyggt koppel och roliga tuggben, men maten då? Vad skall din hund äta för att må så bra som bara möjligt? Att välja hundfoder är svårt, så svårt att det finns ett stort antal artiklar och forum som behandlar just detta. Det finns dyra foder att köpa hos veterinären, men det finns också billigare foder i mataffären. Så hur vet man egentligen vad som är bra och vad som är dåligt? För din trygghets skull skall vi göra vårt bästa för att förklara hur det ser ut.

Billigt eller dyrt?

 

Det första du bör veta är att det faktiskt är en stor skillnad på riktigt dyra foder och riktigt billiga sådana. Av förklarliga skäl består nämligen billiga torrfoder av en stor mängd utfyllnadsingredienser, så som spannmål, ris och majs. Dessa fyller egentligen ingen större funktion i fodret och finns enbart till för att göra hunden mätt. De kan även orsaka allergier, till exempel håravfall och eksem, hos individer som är överkänsliga mot just spannmål. Även i de flesta dyrare foder går det att hitta såväl majs som ris men mängden är betydligt mindre. Det är med andra ord viktigt att välja foder av god kvalitet, oavsett varumärke. Du vill helt enkelt ha ett foder som din hund mår bra av. En hårt arbetande och aktiv hund kan till exempel behöva ett mer energirikt foder, medan en äldre hund med stela och ömmande leder kan behöva ett foder med tillsatt glukosamin.

För ett långt och lyckligt liv

Om du väljer att vända dig till ett hundforum online kommer du märka att åsikterna om hundmat går isär. En del prisar råfoder, det vill säga rått kött och ben, medan andra föredrar det praktiska torrfodret. Råfoder kan kännas som ett naturlig alternativ, men kräver en stor frys och lite förberedelse innan varje måltid. Torrfodret är kanske mindre naturligt, men är lätt att ta med på utflykter och vid träning. Ett av de senaste genombrotten på marknaden är det spannmålsfria torrfodret, mat som kostar några kronor mer men som inte innehåller onödigt spannmål. Oavsett vad du väljer, se till så att din hund älskar det. Hen skall trots allt äta samma foder flera gånger om dagen. När du valt rätt kommer du känna det och din hund kommer sitta i ett fönster mot gården och vänta på att du skall komma hem från affären igen.