Att städa efter sin hund

Man behöver inte vara hundägare länge innan man inser att hundar smutsar ner. Det som däremot kan ta lite längre tid är att lära sig hur man bäst gör rent smutsen, eller ännu hellre – hur man förebygger att den uppstår i så stor utsträckning som möjligt.

Det kanske största problemet med hundar, sett till städningsaspekten, är att de har päls. Det betyder i sin tur att de en eller flera gånger om året måste fälla pälsen, vilket betyder att hundhår lägger sig som en matta över ens hem om man inte går efter med dammsugare och (försöker) suga upp håren. Många hundraser har dock så kallade stickelhår, vilket betyder att hårstråna har små hullingar som sätter sig fast i mattor, soffklädslar och allt annat av textil och gör dem nästintill omöjliga att dammsuga upp. En hundägares bästa vän är därför ett par gummihandskar av typen som man använder för att diska. Genom att ta på sig dessa handskar och gnugga försiktigt på de textilier som är nerhårade kan man enkelt och effektivt samla ihop hundhåret till små tussar, som man kan plocka bort och slänga i soporna.

En annan faktor att ta med i beräkningen när det gäller hundar och smuts är att de måste gå ut tre eller fyra gånger om dagen för att få motion och få uträtta sina behov. Detta måste göras oavsett vilket väder det är ute, vilket betyder att hundar i bästa fall bara kommer att få med sig lite torrt grus innanför dörren, i värsta fall lera och smuts som droppar från ben och mage. I det sistnämnda fallet finns ingen annan bot än att ta med sig hunden direkt in i badkaret för att ge den en avsköljning, men i lindrigare omständigheter kan ett effektivt sätt att hålla smutsen borta från resten av hemmet vara att ha en trasa innanför dörren att torka av hundens tassar med, och kanske en liten balja vatten om man vet med sig att det är lerigt ute. Det är också en bra idé att i hallen ha en tjock, absorberande matta på golvet, som kan suga upp det värsta av fukten och smutsen och som man sedan lätt kan kasta i tvättmaskinen när det är dags.

dog-2090313_960_720Ett annat hjälpmedel i kampen mot smuts och hundhår är en mikrofiberduk, som varje hundägare bör ha ett litet lager av hemma. En mikrofiberduk suger nämligen åt sig både hundhår och smuts betydligt mer effektivt än en vanlig dammtrasa, och kan användas för att dra lite snabbt över ytorna i hemmet och ge det en uppiffning.

Exakt hur mycket ens hund (och en själv) smutsar ner kanske man dock inte inser förrän det är dags att flytta, och man tömmer hemmet på alla möbler, gardiner och krukväxter som har dolt en liten del av smutsen. Om man känner sig helt matt bara när man tittar på hur ens hem ser ut, kan det vara en bra idé att anlita en städfirma som kan hjälpa en med flyttstädning. Man hittar enkelt en städfirma på Qleano.se, så det behöver inte vara svårt eller ta lång tid. Då kan man sedan njuta över att för en gångs skull inte vara den som behöver städa upp efter ens hund.