Därför är det bra att ha hund

Hunden sägs vara människans bästa vän och det kan säkert många hålla med om. Hunden har används som nyttodjur länge, vi har dragit fördel av den och låtit den jobba för oss. Först på senare tid har hunden fått status som rent sällskapsdjur och är i nutid även på väg att ta sig över det trappsteget också, från att vara sällskapsdjur till ren familjemedlem på så gott som lika villkor. Vi har sett hundar bäras runt som bebisar, kläs ut som dockor, de åker barnvagn och sprayas glittriga. Veterinärvården kostar allt mer, hundägare kräver allt mer avancerad vård till sina pälsklingar och vad den perfekta hundägaren ska göra för sin hund är alltid en het debatt i sociala medier.

Hunden är ingen bebis. Den är ett djur, och den behöver skötsel anpassad för hundar, inte för bebisar. Hunden går inte sönder om det regnar och även en liten hund har egna ben att gå med. Människans bästa vän har blivit exploaterad på hur många sätt som helst och även älskad till döds. Men givetvis finns det klara fördelar med att ha hund, om det är en hund och ingen bebis.

Vad hunden ger dig

Hunden erbjuder dig sig själv, en vän som troget väntar på dig, vill veta allt om din dag genom att nosa igenom dig när du kommer hem, och som blir överlycklig när du väl kommer innanför dörren eftersom du hade kunnat bli uppäten av torktumlaren i tvättstugan. Hunden bjuder dig på skratt och bus, den ger kärlek och kroppskontakt, vilket är något som människor med ångest eller som mår dåligt psykiskt har stor nytta och glädje av. Hunden vill vara din kompis även om du har för liten rumpa eller glasögon och hunden bryr sig inte om att dina jeans är urtvättade.

Träning och terapi

Hunden behöver skötas på ett visst sätt och oavsett vilken ras det är måste den ha motion. Hunden vill alltid ut och gå, därför är hunden den perfekta promenadkompisen eller joggingpartnern som ser till att du kommer ut och får frisk luft och motion. Du som kämpar med konditionen eller vikten har stor nytta av en hund för att få mer vardagsmotion och med aktivitetsarmband från eStore, nu kan du lätt hålla koll på saker som hastighet, sträcka, kalorier och tid så du vet hur långt ni har gått eller joggat. En hund kan alltså göra det roligare för dig att ta tag i träning och motion.

Hunden behöver rutiner och därför måste du också ha rutiner. Hunden tvingar dig till sociala kontakter samtidigt som du kanske känner dig säkrare i mörkret om du har din hund med dig som sällskap. Du blir lugnare och tryggare av en hund och du får igång kroppens produktion av må bra-hormon. Hunden kan faktiskt hjälpa till att motverka eller tillfriskna från depressioner och den kan ge livet en mycket större mening.

Hund är alltså bra för dig på flera olika sätt, du blir mindre isolerad och du är alltid älskad.