Om man går i tankarna att börja med uppfödning av hundar, så bör man först och främst fundera på varför man vill ge sig in i denna lek. Om det handlar om att man vill tjäna pengar så är det fel anledning. Det är nämligen ett arbete som kräver mycket tid och pengar innan man faktiskt får in pengar för all möda. Man måste köpa mycket mat för att ens hundar och valpar skall vara friska och hälsosamma, det gäller att ha råd att hålla omgivningen ren. Vidare så måste man som uppfödare också förstå att det inte är en självklarhet att hundarna blir sålda på en gång, vilket innebär kostnader under en längre period.
Om man vill arbeta med uppfödning för att man tycker om hundar så kan även det vara fel anledning till att man vill ge sig in i leken. Återigen så gäller det att förstå att arbeta med uppfödning inte är en lek och måste tas på allvar. Att arbete med uppfödning handlar om att brinna för en viss hundras, att vilja hundrasens allra bästa och att man är villig att hela tiden vilja utveckla hundrasen i enlighet med de rasspecifika regler som existerar.
Att arbeta med uppfödning kan härstamma från en hobby men som leder till ett riktigt arbete. Det kräver extremt mycket jobb och en hel del passion för rasen. Och arbetet tar inte slut bara för att valparna säljs, man bör nämligen försöka hjälpa den nya hundägaren gällande rasen, finnas tillhands för frågor och funderingar. Vidare så har man även ett lagligt ansvar för hunden, om exempelvis några fel skulle uppvisa sig inom två år.
Är man intresserad av uppfödning så bör man vara riktigt påläst inom området. Man kan få mycket hjälp genom svenska kennelklubben. Där finns det information om de rasspecifika reglerna, det finns olika individer som arbetar specifikt med att hjälpa uppfödarna med exempelvis frågor och funderingar. Dessa anställda hjälper också till med vad man bör tänka på när man startar upp sin första uppfödning, vad man bör tänka på med valparna och all dokumentation som gäller i Sverige.