Resa med hunden

Det blir allt mer vanligt att ta med sig sin hund på resan. Det gäller allt ifrån resor till släktingar som befinner sig på andra platser till att ta med hunden på jobbresan eller på chartersemestern. Innan man reser med en hund finns det många saker som man behöver tänka på och lägga på minnet. Det går nämligen inte att bara ta med sig hunden på planet och visa upp ett ägarbevis. Precis som människor behöver också hunden ha ett pass och det finns även en del andra saker som hunden behöver ha med sig.

Man kan egentligen säga att det finns sex viktiga saker som man måste tänka på innan man reser överhuvudtaget och detta inkluderar inte att sätta igång övervakningskameran från Buildor innan ni lämnar hemmet. Hunden måste t.ex. ha ett pass men du behöver också se till att dina uppgifter i ägarregistret är uppdaterade om det händer något där du måste kontaktas. Hunden måste också vara märkt eller chippad och du ska ha en försäkring på din hund. Sist men inte minst måste hunden vara vaccinerad mot rabies, men vilka andra vaccinationer hunden behöver beror på vilket land som ni ska till.

Hunden ska naturligtvis även förberedas inför resan. För en hund som aldrig har rest tidigare kan det kännas mycket skrämmande och läskigt att befinna sig på resande fot. Om ni ska åka till en stad där det är mycket rörelse kan det vara bra att bege sig till sådana platser innan man reser, t.ex. genom att åka till stan eller ta bussen ofta. Ska hunden resa i en bur behöver du också förbereda hunden på att befinna sig i buren utan att känna rädsla.

Olika regler i olika länder

Som du kanske förstår så är inte reglerna för resande hundar i Sverige detsamma som i andra länder. För att du ska vara säker på att resan med din hund blir bra är det alltid en god ide att först kontakta ambassaden i det land som du ska till. Hunden kan i värsta fall annars stoppas vid gränsen. Detta skulle naturligtvis vara väldigt tråkigt, men ännu värre är det om du inte kan ta din hund tillbaka in i landet som ni bor i. Av denna anledning måste du också se till att du har koll på vad som gäller för att föra in hundar i Sverige, även om det är just härifrån ni påbörjade er resan.

Ett sista tips

Hur självklart det än må vara för hundälskare över hela världen så är det inte en självklarhet att alla hundar faktiskt får resa till alla länder. Hundar som är yngre än 15 veckor får inte ens resa överhuvudtaget. I Norge är det t.ex. förbjudet att föra in pitbull hundar.