Hund i bilen

För många är hunden en del av familjen som självklart ska kunna följa med överallt. När hunden följer med i bilen finns dock mycket att tänka på och regler att följa. Den som kör bilen är ansvarig för att hunden transporteras på ett korrekt och säkert sätt. Att välja en bra körskola är viktigt och övningskörning i lokalområdet ger föraren bra erfarenheter. Mer info finns hos Trafikskola på Östermalm som erbjuder olika tjänster inom trafik och säkerhet. Föraren ska kunna framföra bilen på ett varsamt och ansvarsfullt sätt för omgivningens säkerhet och hundens komfort.

Säkerheten i bilen

Vid transport av hundar ska även hundens säkerhet och komfort vara tillräckligt god. En lös hund i bilen är farlig för samtliga inblandade om den kan röra sig fritt i bilen och på så sätt även orsaka en olycka. Hunden ska inte skadas vid kraftig inbromsning och därför behövs en bur eller ett bälte med sele som passar hundens storlek och vikt. Hunden ska kunna röra sig på naturligt sätt i bilen, dvs sätta sig, ställa sig, lägga sig och vända sig om. Det finns tydliga mått för hur stor buren bör vara för att passa hunden. Hundsäkerhetsbälte anpassas till hundens storlek och vikt och flera modeller finns att köpa i djuraffärer.

Ha koll på temperaturen

Det är extremt viktigt att ha koll på temperaturen i bilen eftersom hundar dör vid överhettning. Det finns tabeller över hur värmen i bilen påverkas av temperaturen utomhus i relation till skugga eller sol och hur länge hunden vistas i bilen. Planera noga, ställ fram vatten och sätt upp en termometer och förarens telefonnummer i bilen. Hunden får inte lämnas ensam i bilen om det finns en risk att temperaturen inne i bilen kan bli över +25 grader eller lägre än -5 grader. En vindstilla dag med varmt väder räcker det inte att lämna bakluckan öppen. Även vid behaglig temperatur får hunden inte förvaras mer än 3 timmar i bilen utan uppsikt. Ta hellre ut hunden och bind den i skuggan om omgivningen är säker. Förvara gärna extra vattenflaskor och en varm filt i bilen.

Placera hunden rätt

Placeringen av hunden i relation till övrig packning är viktig att tänka på. En välpackad bil minskar ventilationen för hunden som behöver både svalka och frisk luft att andas. En hund utan bur kan skadas av väskor som välter över hunden när bilen svänger eller bromsar in. Om bilen kör en längre sträcka är det bra att placera hunden på bilens skuggsida för att undvika direkt solljus som värmer bilen. Mellan föraren och hunden ska det finnas någon form av avskärmning eller sådan distans att hunden aldrig kan nå föraren.

En hund som är skadad eller svårt sjuk får transporteras till veterinär om det är bråttom utan att kraven uppfylls, men transporten få inte öka hundens lidande.