Köpa valp – så gör du

När man bestämt sig för att skaffa hund är det mesta bara roligt och spännande. Trots att det är mest glädje och roligt att leta rätt på sin nya familjemedlem är det en hel del saker man behöver tänka på innan man hämtar hem sin valp. Det viktigaste att tänka på innan beslutet är tid och ekonomi. Det kostar en del att ha hund. Dels kostar hunden i inköp, men det är en engångssumma som också oftast är den enda kostnad man tänker på i samband med hundköp. Det är den klart största kostnaden i det läget då en hundvalp oftast kostar över 10 000 kronor, men långt ifrån det enda som kostar vid inköpet. Givetvis finns billigare valpar om du bestämmer dig för nån form av korsning eller billigare ras eller en hund utan stamtavla. Det kan skilja en hel del i pris när du kollar över såna aspekter.

Räcker tiden till

Det är mycket att tänka på innan köpet även om man bortser från ekonomin som vi återkommer till. Det allra viktigaste när man skaffar sin lilla valp är att man vet att man kommer ha tid med den även när den blir stor. När du tar hem en ny valp kräver den enormt mycket tid och uppmärksamhet. Oftast är det påbörjat träning för att få valpen rumsren men långt ifrån klart. Valpen kommer till ett helt nytt hem med nya människor att lära känna vilket såklart kan innebära stress för det lilla livet. Du behöver ge den mycket tid och lära dig läsa av när valpen behöver ut och kissa eller bajsa. Du får räkna med att kliva upp flera gånger även under natten till att börja med om du inte vill ha kiss och bajs inne. den processen skiljer sig väldigt mycket från valp till valp och hur trygga de är med sig själva och sin nya familj. Det är när du får hem din valp du lägger grunden för det mesta genom att ge den mycket tid och trygghet.

Att välja ras

Alla valpar är söta och det är ett angenämt problem att välja vilken ras man vill ha. Det man behöver ta in i dessa funderingar är såklart hur stor hunden blir när den blir stor så man inte står där och inte har plats för hunden när den växer upp. Man behöver också ha klart för sig att olika raser behöver väldigt olika mängd motion. Det skiljer sig väldigt mycket om du jämför exempelvis en liten pudel med en schäfer. En liten hund kräver väldigt lite i jämförelse med exempelvis en schäfer som kräver mycket både i motion och stimulans. Det skiljer även en del när det gäller det ekonomiska då en schäfer är dyrare när det gäller mat då den kräver betydligt mer än en liten hund. När man ska handla mat till hunden är det många företag som använder sig av att sälja faktura så du betalar till nån annan än själva affären du handlar i vilket egentligen inte är nån skillnad för dig.