Roliga lekplatser för en hund

Det finns en hel del roliga platser en hund kan leka på. Om man har en trädgård kan det vara en ultimat plats för hunden att leka och träna på. Man kan utan problem sätta upp en bana för agility, träna inför en hundutställning och mycket annat. Men finns det några andra bra lekplatser för en hund?

Träningsplatser för brukshundsklubben

Ibland kan kennelklubbar och brukshundsklubbar ha speciella ängar de tränar hundarna på. Det är utmärkta platser för en hund att leka på. Ofta kan det dyka upp andra hundar medan man är där och då kan de leka tillsammans.

Hundrastgårdar

Hundrastgårdar finns i de flesta större städer. Det är en inhägnad park eller gräsmatta där hundar kan släppas lösa. Ofta finns det olika bänkar med mera där hundarnas ägare kan sitta och prata och diskutera olika saker. Ibland kan det finnas hundleksaker och annat på plats i hundrastgården.

På bondgården

En bondgård kan vara ett ultimat ställe för en hund att leka på. Här finns det både andra hundar och andra djur att leka med och hundarna har ofta mycket roligt. En ung hund kan dessutom lära sig en hel del om livet genom leken. Om den går emot ett elstängsel kommer den att märka att det gör ont. Man måste som hundägare dock vara medveten om att det också finns en del faror på en bondgård. Hunden kan till exempel ha riktigt roligt i en foderhäck för häst men om hästen sedan blir arg och sparkar efter hunden kan det sluta riktigt illa om sparken träffar. Det finns också stora traktorer och andra fordon som kan vara farliga för hunden.

I bostaden

Även en bostad kan vara en bra lekplats för en hund. Det är en kontrollerad omgivning och man kan enkelt hålla koll på vad hunden gör. Man kan också göra träningen till en lek i en miljö som hunden känner till. Man kan till exempel gömma godbitar på lite olika ställen och sedan låta hunden nosa upp dem allt eftersom. Man kan också lägga undan favoritleksaken och låta hunden leta efter den. Om hunden är lite rädd eller inte har blivit speciellt mycket tränad kan det vara klokt att börja i dess hemmiljö. Då slipper man tänka på att saker i omgivningen stör hunden. Man behöver inte heller vara orolig för att hunden ska dra iväg och kanske bli påkörd.

Visa hänsyn

Oavsett var man väljer att leka med sin hund gäller det att visa hänsyn till andra i omgivningen. Man har till exempel ingen ensamrätt till en park eller en strand bara för att man har hund. Om en person ber en annan att koppla hunden kan det vara klokt att göra det för att undvika problem.