Generellt om hundar och dess historia  

Det finns flera lika hundraser idag, men hunden har sitt ursprung från vargen. När man forskar om hundar så kallas läran för kynologi. Olika hundraser har genom människan avlats fram och avelsarbete är något som bör tas på allra största alvar. Det finns så kallade rasstandarder som bestämmer hur hunden får avlas fram och visar hur specifika hundraser bör hanteras, vad som gäller för avel, vilka storlekar och färger hunden bör ha. Dessa regler bestäms internationellt genom FIC. En hanhund kallas för hane (eller hund), en hund som är hona kallas för tik medan själva avkomman kallas för valp. Hunden är inte bara människans bästa vän, utan även en av de äldsta följeslagare som funnits för människan. Hunden har utvecklats från vargflockar som befann sig nära människansStatue of dog on the Gaia Fountain   in Siena boplats och tillslut började livnära sig på matrester. På så vis så blev hunden allt mer tam. Det finns såklart olika teorier om exakt vart detta skedde, om det var i Kina, Mellanöstern eller Europa.

Det finns forskning som tyder på att hunden inte kommer från vargen, utan att det är en egen art, vilket även Carl von Linne ansåg när han ville beskriva hunden. Dock har man påvisat genom DNA forskning att det finns släktband mellan hunden och vargen och därmed så rasklassificeras dem tillsammans. Senare forskning har även givit insyn gällande olika hundraser och ålder. Man kan exempelvis se att boxer, schäfer och mastiffer är mer nära besläktade och tillhör gruppen vakthundar eller fårhundar. Idag när man arbetar med avel av hundar så får man inte lov att korsa raser hur som helst, vilket har gjorts förr i tiden, och väljer man att faktiskt påbörja ett avelsarbete så gäller det att förstå hur mycket arbete som verkligen ligger bakom.

Oavsett om man arbetar med avel eller om man är hundägare, så gäller det att man förstår vilket stort ansvar det är att faktiskt ha hund. Det gäller inte bara mat, utan även skötsel, kärlek, omsorg, träning och motion. Det gäller att ha både en stabil ekonomi och tid för att kunna ta hand om sin hund. Men oavsett så gäller det att verkligen visa omsorg och kärlek, då hunden faktiskt är människans bästa vän. För mer information om hundar kan man besöka denna hemsidan där det finns mer allmän information.